Wi-Fi6 چیست و کاربرد آن
نوشته شده توسط : مهشید افخمی

Wi-Fi یک تکنولوژی بی‌سیم است که جهت اتصال رایانه‌ها، تبلت‌ها، تلفن‌های هوشمند و … به اینترنت مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی Wi-Fi یک فناوری جهت انتقال داده ها بدون نیار به سیم در شبکه های کامپیوتری است. اصولا برد های wi-fi یا به عبارتی محدوده ای که وای فای آن را پوشش میدهد حدود 20 متر خواهد بود.

اصطلاح Wi-Fi اغلب تصور می‌شود کوتاه شده Wireless Fidelity باشد، اما این طور نیست، و به وسیله اتحادیه Wi-Fi Alliance طراحی شده است و به گروهی از پروتکل‌های شبکه بی‌سیم اشاره میکند که بر اساس استاندارد شبکه IEEE ۸۰۲.۱۱ هستند. وای فای از اواخر دهه ۹۰ ایجاد شده، اما در دهه های گذشته به طرز چشمگیری ارتقاء پیدا کرده است.

با گذشت زمان و پیشرفته‌تر شدن شرکت‌ها، استانداردهای تولید هم ارتقا پیدا کرده است و رفته‌رفته همه از یک کیفیت و سرعت قابل‌ قبول پشتیبانی کرد. این استانداردها، تا به امروز وارد فازهای جدیدی از تکنولوژی شدند که ما قصد داریم در مقاله (Wi-Fi6 چیست و کاربرد آن) به شما جدیدترین استاندارد وای فای یعنی Wi-Fi 6 را توضیح دهیم. حالا اگر دوست دارید در رابطه با وای فای و تاریخچش بیشتر بدانید به مقاله Wi-Fi6 چیست و کاربرد آن حتما سر بزنید.

 

Wi-Fi6 چیست:

همانطور که گفتیم Wi-Fi 6 یکی از جدیدترین استاندارد های وای فای و اتصال به صورت بی سیم به اینترنت است. این نسل جدید وای فای از بازدهی و سرعت زیادی برخوردار است. Wi-Fi 6 از دستگاه های بیشتری جهت اتصال به اینترنت پشتیبانی می کند.

نسل ششم وای فای با نام 802.11ax نیز شناخته شده است و جزء آخرین نسل و استاندارد برای شبکه‌های بی‌سیم است که جایگزین استاندارد 802.11ac یا Wi-Fi 5 می‌شود. قبل از انتشار Wi-Fi 6، استانداردهای Wi-Fi با شماره نسخه‌های 802.11b تا 802.11ac شناسایی می‌شدند.

Wi-Fi 6 از همان باندهای 2.4 گیگاهرتز و 5 گیگاهرتز مانند as 802.11a/g/n/ac استفاده می‌کند، اما امکان استفاده از باند 6 گیگاهرتز را نیز دارد و هنگامی که 6 گیگاهرتز در حال استفاده است، به آن Wi-Fi 6E می‌گویند که در ادامه مقاله توضیح خواهیم داد. زمانی که چندین دستگاه به روتر شما متصل باشد با استفاده از Wi-Fi 6 شاهد سرعت بالای اینترنت هستید که در Wi-Fi 5 این سرعت بالا را نخواهید داشت.

کاربرد Wi-Fi6 چیست:

فناوری Wi-Fi 6 از همه لحاظ نسبت به نسل های قبلی خود عملکرد چشمگیری داشته که در این قسمت ما قصد داریم برخی مزیت های آن را به شما بگوییم:

  • ارتقا ظرفیت اکسس پوینت در پشتیبانی از اینترنت

اکسس پوینت دستگاهی است که یک شبکه بی سیم یا WLAN را در یک ساختمان اداری یا سازمان ها تشکیل میدهد. برای دسترسی به AP یا شبکه، باید با توجه به تعداد افراد و یا کارمندان که هر یک از آنها با چند دستگاه به وای فای متصل میشود را در نظر داشته باشید تا بدون هیچگونه کم و کاستی در صورت اینترنت بتوانند فایل های ویدیو و صوتی خود را دانلود و آپلود کنند.

باید بگوییم خوشبختانه این ظرفیت در Wi-Fi 6 افزایش پیدا کرده است و کارمندان یک شرکت و یا فضای بزرگ به راحتی میتوانند به آن متصل شوند و از سرعت بالای اینترنت استفاده نمایند. در نتیجه استفاده از مودم روتر Wi-Fi 6 در محل کار با تعداد افراد بالا بهترین جایگزین نسبت به Wi-Fi نسل های قبلی است.

  • افزایش عرض کانال

از عوامل تاثیرگذار در سرعت اینترنت عرض کانال و فرکانس آن میباشد. کانال هایی که دارای فرکانس 5 گیگاهرتزی هستند سرعت بیشتری را در اختیار کاربران قرار میدهند. با استفاده از Wi-Fi 6 کاربران میتوانند به کانال های 160 مگاهرتزی نیز دسترسی پیدا کنند. اگر قصد داشته باشید در یک محیط چندین نقطه دسترسی ایجاد کنید، وای فای 6 با قابلیت سوئیچ خودکار کانال بین 20، 40، 80 و 160 مگاهرتز را دارد که با توجه به نیاز شما این کانال ها تغییر میکند و پهنای مورد نیازتان را ایجاد میکند.

  • اشتراک گذاری پهنای باند با عملکرد بیشتر

فناوری MU-MIMO در Wi-Fi 6 از کانال های بهره وری درستی داشته و به چندین دستگاه اجازه می دهد تا در یک زمان با هم ارتباط داشته باشند. از طرفی آنتن های بیشتر باعث برقراری چندین ارتباط همزمان، بهبود سرعت و حتی امکان گفتگوی همزمان چندین کاربر می شود.

از این رو، Wi-Fi 6 تعداد آنتن بیشتری دارد و این کار را با استفاده از پیکربندی 8×8:8 انجام داده است. یعنی 8 آنتن فرستنده، 8 آنتن گیرنده و 8 جریان فضایی که از 3120 مگابیت بر ثانیه تا 6933.3 مگابیت در ثانیه، با توجه به عرض کانال و فاصله موجود استفاده می کند.

همچنین ویژگی OFDMA در وای فای 6 که مخفف Orthogonal Frequency Division Multiplexing است؛ به ترکیبی از کاربران و دستگاه ها با نیازها و سرعت های مختلف اجازه می دهد تا پهنای باند را بهتر با یکدیگر به اشتراک بگذارند. در این صورت هر شخص متناسب با نیازی که دارد، تجربه کاربری بسیار خوبی از سرعت و پهنای باند خواهد داشت و با توجه به فعالیت خود، پهنای باند مناسب را دریافت می کند.

  • Wi-Fi 6 در حالت خواب

در نسل های قبلی Wi-Fi، دستگاه های هوشمند یا به وای فای متصل بودند یا متصل نبودند! اما Wi-Fi 6 دارای پروتکل هایی است که به طور موثر وای فای دستگاه خاصی را در زمانی که از آن استفاده نمی شود به حالت خواب می برد. این کار باعث می شود تا پهنای باندی که به آن دستگاه متصل هستند، آزاد شود و به این ترتیب باعث عمر باتری بیشتر در آن دستگاه های کاربران می شود.

  • سازگار با نسل های پیشین

Wi-Fi 6 و اکسس پوینت هایی که از آن پشتیبانی می کنند، با نسل های قبلی خود سازگار هستند یعنی همه محصولات Wi-Fi که در خانه خود دارید احتمالاً با شبکه Wi-Fi 6 کار می کنند و مشکلی از این بابت نخواهید داشت. البته باید بدانید که سازگاری با نسل های قدیمی تر در ظاهر خوب به نظر می رسد، اما در عملکرد به دلیل اینکه از نسل های قدیمی وای فای استفاده می کنید، خبری از سرعت و پهنای باند بالای Wi-Fi، نخواهد بود.

  • امنیت بیشتر با WiFi

در سال اخیر، Wi-Fi با پروتکل امنیتی جدیدی به نام WPA3 شروع به دریافت بزرگترین به روز رسانی امنیتی خود در یک دهه کرد. WPA3 شکستن رمزهای عبور را برای هکرها با حدس زدن مداوم آن‌ها سخت‌تر می‌کند و حتی اگر هکرها موفق به دریافت آن‌ها شوند، مصرف داده‌ها را کمتر می‌کند.

دستگاه‌ها و روترهای فعلی می‌توانند از WPA3 پشتیبانی کنند، اما اختیاری است. برای اینکه دستگاه Wi-Fi 6 گواهینامه Wi-Fi Alliance را دریافت کند، WPA3 مورد نیاز است، بنابراین بیشتر دستگاه‌های Wi-Fi 6 احتمالاً پس از راه‌اندازی برنامه صدور گواهینامه، امنیت قوی‌تری خواهند داشت.

 

علت سریع بودن Wi-Fi6:

روتر یا اکسس پوینت فقط بخشی از شبکه کلی است و کاربران بی سیم 802.11 را به سمت اترنت سیمی 802.3 شبکه LAN متصل می‌کند. اکسس پوینت‌های Wi-Fi 6 می‌توانند از uplinkها به سوییچ‌های اترنت استفاده کنند که می‌تواند تا ۱۰ گیگابیت در ثانیه را برای پشتیبانی با ظرفیت بالاتر 802.11ax در اختیار داشته باشند.

دو فناوری کلیدی برای افزایش سرعت اتصالات Wi-Fi 6 وجود دارد: MU-MIMO و OFDMA. فناوری MU-MIMO (کوتاه شده عبارت Multi-user ،multiple-input ،multiple-output technology) که در حال حاضر در روترها و دستگاه‌های مدرن استفاده می‌شود. این فناوری به یک روتر اجازه می‌دهد تا با چندین دستگاه به طور همزمان ارتباط برقرار کند.

فناوری جدید دیگر، OFDMA (کوتاه شده عبارت Orthogonal frequency-division multiple access) است این فناوری به انتقال وای فای شما اجازه می‌دهد تا داده‌ها را همزمان به چندین دستگاه تحویل دهد. در عمل، همه این‌ها برای استفاده بیشتر از هر انتقالی که سیگنال Wi-Fi را از یک روتر به دستگاه شما منتقل می‌کند، استفاده می‌شود.

 

نحوه ارتقاء به Wi-Fi6:

در خانه یا در محیط‌های کوچک و متوسط، ارتقا به Wi-Fi6 کار بسیار ساده ای است. برای این کار باید یک روتر بی‌سیم جدید تهیه کنید و کاربران Wi-Fi 6 را وارد کرده و ارتقا دهید. بهتر است اتصال اینترنتی خود را افزایش دهید تا از ایجاد اختلال جلوگیری شود. اما در شبکه‌های بزرگ‌تر، همه چیز بسیار پیچیده‌تر می‌شود. با توجه به سوییچ‌های قدیمی و کنترل‌کننده‌های بی‌سیم (در صورت وجود) ممکن است لازم باشد هر دوی آن را به‌روزرسانی کنید تا Wi-Fi 6 AP را در خود جای دهند.

اگر قصد دارید از uplinkهای قوی‌تر به APها نسبت به اتصال طولانی مدت 1Gbps که Wi-Fi 5 و سایر استانداردهای قبلی را شامل می‌شود، استفاده کنید، ممکن است نیاز به ارتقای کابل‌کشی نیز داشته باشید. همچنین اگر تعداد کاربران به طور قابل توجهی افزایش یابد، ممکن است طراحی مجدد wireless نیز را انجام دهید. در این مورد، ارتقاء به محیط‌های wireless بزرگ، بسته به عوامل متعدد مرتبط با Wi-Fi و شبکه LAN، مطمئناً گران خواهد بود.

برای به‌روزرسانی درست، یک فهرست هدفمند و ارزیابی از محیط فعلی‌ باید در اختیار داشته باشید تا مناطقی که هنوز برای Wi-Fi 6 آماده نیستند را شناسایی کنید. سپس، دستگاه‌های کاربران موجود را برای استفاده کامل از فناوری بی‌سیم جدید جایگزین کنید. نحوه انجام آن در هر محیط با محیط دیگر بسیار متفاوت است.

 

انواع استانداردهای Wi-Fi:

تفاوت Wi-Fi ها مربوط به استاندارد آن ها می شود. این استانداردها از اعداد و حروف خاصی تشکیل شده اند. در ادامه به معرفی استانداردهای WiFi خواهیم پرداخت:

۱۱b: اولین استاندارد وای فای یعنی WiFi ۱ اولین بار در سال ۱۹۹۹ به وجود آمد. این تکنولوژی بسیار مورد توجه قرار گرفت. به همین دلیل بسیاری از شرکت ها به تولید محصولاتی سازگار با این وای فای پرداختند. این وای فای تحت استاندارد ۸۰۲.۱۱b ایجاد شد و توانست سرعتی معادل ۱۱ مگابیت در ثانیه داشته باشد. این سرعت در حال حاضر مقدار چشمگیری نیست اما در سال ۱۹۹۹ بسیار مورد توجه قرار گرفت. سرعت انتقال داده از طریق کابل شبکه هم معادل همین مقدار بود. شبکه وای فای ۱ روی پهنای باند ۲.۴ گیگاهرتز ارائه شد.

۱۱g: نسل بعدی وای فای تحت عنوان WiFi ۲ با استاندارد ۸۰۲.۱۱g در سال ۲۰۰۳ به بازار شبکه عرضه شد. تمرکز این نسل از wi-fi روی افزایش سرعت بر روی همان پهنای باند بود. در نتیجه این نسل دارای سرعتی معادل ۵۴ مگابیت برثانیه است.

۱۱a: در سال ۲۰۰۴ نسل بعدی وای فای یعنی WiFi ۳ تحت این استاندارد به بازار عرضه شد. از لحاظ سرعت و عملکرد این نسل از وای فای، مشابه نسل های پیشین بود اما روی پهنای باند ۵ گیگاهرتزی فعالیت می کرد.

۱۱n: یکی از مدرن ترین نسل های وای فای یعنی WiFi ۶ در سال ۲۰۰۹ تحت همین استاندارد به بازار عرضه شد. این نسل سرعتی معادل ۳۰۰ مگابیت در ثانیه دارد و روی فرکانس ۲.۴ گیگاهرتزی فعالیت می کند. این سرعت بسیار مناسب بود و هیچ گونه اختلالی در انتقال انواع داده ایجاد نمی کرد.

۱۱ac: نسل پنچم وای فای در سال ۲۰۱۳ توسط انجمن مهندسین الکترونیک به بازار عرضه شد. این نسل توانست سرعتی معادل ۱۳۰۰ مگابیت بر ثانیه در انتقال انواع داده فراهم کند. در برخی از مودم روترهای رده بالا این سرعت گاهی به ۱۷۰۰ مگابیت در ثانیه نیز می رسید. این وای فای قابلیت فعالیت روی هر دو باند فرکانس را دارد.

۱۱ac Wave ۲: توسعه وای فای ۵ تا سال ۲۰۱۶ ادامه یافت و بخش دوم این تکنولوژی تحت استاندارد ۸۰۲.۱۱ac به بازار عرضه شد. این نسل از وای فای سرعتی معادل ۶ گیگابیت برثانیه دارد.

۸۰۲.۱۱ax: جدیدترین نسل وای فای مربوط به این استاندارد است. این وای فای در ابتدا در سال ۲۰۱۹ به بازار عرضه شد. امروزه تمامی شرکت ها تمرکز خود را بر روی تولید دستگاه هایی مجهز به قابلیت Wi-Fi 6 قرار داده اند. این تکنولوژی می تواند روی هر دو باند فرکانسی فعالیت کند و سرعتی بیش تر از ۱۰ گیگابیت بر ثانیه ارائه دهد.

 

 

Wi-Fi6E چیست:

همانطور که در ابتدا گفتیم علاوه بر Wi-Fi 6، فناوری جدید Wi-Fi دیگری نیز وجود دارد که به تازگی وارد شده است: Wi-Fi 6E. دستگاه‌های Wi-Fi قبلاً محدود به استفاده از فرکانس‌های ۲.۴ گیگاهرتز و ۵ گیگاهرتز بودند، اما اخیراً تغییر کرده است. دستگاه‌های دارای Wi-Fi 6E می‌توانند از باند فرکانسی ۶ گیگاهرتز استفاده کنند که پهنای باند ۱۲۰۰ مگاهرتز را فراهم می‌کند که این برای داده های زیاد با فاصله کم ارائه میکند.

این می تواند به کاهش تراکم ترافیک و تداخل دستگاه های پشتیبانی شده کمک کند. توجه داشته باشید همه دستگاه‌هایی که از Wi-Fi 6 پشتیبانی می‌کنند از Wi-Fi 6E پشتیبانی نمی‌کنند، درنتیجه از سخت افزاری که میخواهید ارتقا دهید اطمینان حاصل نمایید که از Wi-Fi 6E پشتیبانی میکند.

 

کاربرد Wi-Fi6E چیست:

ساده ترین دلیلی که می خواهید Wi-Fi 6E داشته باشید این است که در باند 6 گیگاهرتز سرعت اینترنت بیش از 1 گیگابیت بر ثانیه را فراهم می کند. نه تنها این، بلکه افزایش طیف به معنای تأخیر کمتر برای بازی‌های آنلاین، تماس‌های ویدیویی یا … است که در آن‌ها نیاز به پاسخ فوری به دستورات صفحه کلید، صداها یا کلیک‌های ماوس دارید.

حتی با اتصال سریع‌تر، احتمالاً فقط مزایای Wi-Fi 6E را زمانی که صحبت از ظرفیت شبکه خانگی میشود، که به شکل ازدحام طیف کمتر است، متوجه خواهید شد. پوشش گیگابیتی کل خانه و ظرفیت Wi-Fi چند گیگابیتی به این معنی است که صاحبان خانه های معمولی می توانند در نهایت تجربه محاسباتی نسل بعدی را داشته باشند که ما فقط در مکان هایی مانند: دموهای فروشندگان یا نمایشگاه های تجاری دیده ایم.

تصور کنید که در هر نقطه از خانه خود بازی واقعیت مجازی را انجام می دهید یا در ارائه های تجاری واقعیت افزوده شرکت می کنید، همه اینها بدون افت پهنای باند به عنوان مثال به دلیل استریمینگ Netflix یا تماشای ویدیو در YouTube توسط سایر اعضای خانواده است.

 

تفاوت Wi-Fi6 در مقابل Wi-Fi6E:

هنگامی که استاندارد IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6) برای اولین بار معرفی شد، طبق قانون به یک طیف بی سیم محدود شد که فقط باندهای 2.4 گیگاهرتز و 5 گیگاهرتز را پوشش می داد. اکنون، در یک باند 2.4 گیگاهرتز، شما واقعاً فقط سه کانال غیر همپوشانی دارید  و این پهنای باند توسط شما، اعضای خانواده و همسایگانتان به اشتراک گذاشته می‌شود.

1- افزایش پهنای باند و کانال

تفاوت اساسی این دو نسخه Wi-Fi این است که، در وای فای‌ 6 و ورژن های قبلی وای فای، از پهنای باند رادیویی 2.4GHz و 5GHz استفاده شده است، با این تفاوت که در وای فای 6E از باند 6GHZ استفاده می‌شود. طبق گفته‌های Wi-Fi Alliance وای فای 6E کانال‌هایی به صورت 14 کانال 80 مگاهرتزی اضافی و 7 کانال 160 مگاهرتزی اضافی را ممکن می‌ سازد.

2- کاهش تداخل و قطعی

 

یکی از مهمترین تفاوت های وای فای 6E نسبت به WiFi 6، عدم تداخل با هیچ موج دیگری است. در Wi-Fi 6E کانال‌ های گسترده و بزرگی وجود دارد. هر چه فرکانس بیشتر باشد تاخیر کم‌تر می‌باشد. با توجه به این موضوع WiFi6E قادر است شبیه به اتصال‌های سیمی عمل کند. اما این فرکانس بالا بدون عیب هم نخواهد بود. فرکانس های بالا نمی‌تواند فاصله زیادی را طی کند. همچنین قادر به عبور از دیوارهای ضخیم نیز نمی‌باشد. پس برد Wi-Fi 6E متفاوت تر از Wi-Fi 6 نیست.

 

منبع: 

Wi-Fi6 چيست و کاربرد آن





:: بازدید از این مطلب : 311
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 25 خرداد 1402 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: